Wie na 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen (met een omvormervermogen kleiner of gelijk aan 10 kVA) in dienst neemt, kan daarvoor een nieuwe investeringspremie krijgen.
Zo wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir investeren in zonne-energie voor iedereen aantrekkelijk houden. Ook voor middelgrote zonneprojecten wordt een nieuwe steunregeling van 25 miljoen euro aangekondigd.
Wie zonnepanelen gaat installeren, kan nog tot het einde van het jaar kiezen voor de terugdraaiende teller. Installaties die na 31 december 2020 in dienst genomen worden, maken geen gebruik meer van de terugdraaiende teller. De opbrengsten worden berekend op de hoeveelheid stroom die ze in realiteit op het net plaatsen en van het net halen. Die nieuwe regeling stimuleert immers het ’zelfverbruik‘. Wie in de toekomst het maximum-rendement uit zijn zonnepanelen wil halen, zal een actieve rol opnemen door het opladen van de thuisbatterij of de elektrische wagen, het verwarmen van sanitair warm water via een warmtepompboiler of nog door het plannen van toestellen zoals afwasmachine, wasmachine, droogkast op momenten dat er veel zonneproductie is. Zonder noemenswaardige investeringen kan het zelfverbruik tot 35% groeien. Met opslagsystemen kan men in de toekomst zelfs evolueren tot 80% of meer zelfverbruik. Daarnaast zal de consument de mogelijkheid krijgen om stroom die hij niet onmiddellijk zelf gebruikt, te verkopen aan een energieleverancier.
“Investeren in zonnepanelen is en blijft voordelig”, benadrukt minister Demir. “De aankoopprijs van een gemiddelde installatie daalde in 2019 weer met een paar honderd euro en schommelt nu rond de 5000 – 5500 euro. Vandaag zijn de meeste zonnepanelen op minder dan 10 jaar terugverdiend en dat wil ik zo houden. Daarom voorzie ik vanaf 1 januari 2021 een Vlaamse premie voor wie investeert in zonnepanelen. Zonne-energie is één van de bouwstenen voor onze toekomst. We moeten er sterk op blijven inzetten.”
De premie loopt van 2021 tot eind 2024 en is bedoeld voor kleinere installaties. De zonnepanelen moeten geplaats worden door een aannemer en geldt voor bestaande gebouwen of nieuwbouw met bouwaanvraag tot 31 december 2013. De premie bedraagt 300 euro/kWp van 0 tot 4 kWp en bijkomend 150 €/kWp van 4kWp tot 6 kWp. De premie kan dus oplopen tot maximaal 1500 euro.
Het premiebedrag zal jaarlijks aangepast worden aan de dalende evolutie van de investeringskosten om oversubsidiëring te vermijden.
Lees het volledige artikel op energiesparen.be