Je dak renoveren is een hele klus. Afhankelijk van de specificaties komen er heel wat uitdagingen bij kijken. Voor een eenvoudige renovatie is het, in sommige gevallen, interessant om naar dakplaten te kijken. Deze platen kunnen zowel met als zonder isolatie geplaatst worden. Als er geen asbest in je dak zit kan er zelfs met de dak-op-dak methode gewerkt worden. We leggen je hier alles stap voor stap uit.
Dak-op-dak methode
Je kan er voor kiezen om je dakplaten over je bestaande dak te plaatsen. Zo moet je niet alles afbreken en heb je een snelle oplossing. Let er wel op dat er geen asbest in je onderliggend dak zit. Indien dat wel het geval is verwijder je je dak best. Dak-op-dak is dan niet geschikt.
Je volledige dakbedekking vervangen
Niet alleen bij asbest kies je best voor een volledige renovatie. Ook bij schade, door bijvoorbeeld vocht is het interessanter je volledig dak te vervangen. Afhankelijk van de schade moet je dan je hele dak of een onderdeel vervangen.
Nadat je dak constructie weer in orde staat kan je aan de slag met de bedekking. Voor een snelle constructie kan je aan de slag met golfplaten. Die zijn trouwens ook beschikbaar met dakpanprofiel. Zo kies je voor een snelle, voordelige optie met een klassiek dakpannen uitzicht.
Welke dakplaten kies je best?
Afhankelijk van het doel van je dak kies je best voor een ander type. De afweging met of zonder isolatie en dan nog de dikte van je isolatie moet je zeker maken. Al is isolatie niet altijd de meest geschikte oplossing.
Voor een tuinhuis of houtkot kan je gebruik maken van anti-condens dakplaten. Hierin is een anti-condens doek verwerkt die condens tegengaat. Belangrijk hierbij is dat er voldoende luchtcirculatie is in de ruimte om je doek te drogen. We raden aan deze enkel te kiezen bij installaties zonder zijmuren.
Standaard dakplaten bestaan enkel uit metaal. Ze hebben geen isolatie of anti-condens doek. Soms is het interessanter voor deze optie te kiezen. Hiervoor moeten we jouw specifieke situatie onder de loep nemen.
In de meeste gevallen kan je aan de slag met geïsoleerde dakplaten. Let er wel op dat je de isolatie op de laatste centimers wegwerkt om vochtschade te voorkomen.